Food vector created by pch.vector – www.freepik.com

Παχυσαρκία: Μία σύγχρονη πρόκληση

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το 1975. Αντίστοιχα, το 39% του ενήλικου πληθυσμού ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι το 2016. 

Η παχυσαρκία αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης:

  • Διαβήτη τύπου 2,
  • Καρδιαγγειακών παθήσεων,
  • Αρθρίτιδας και 
  • Ορισμένων ειδών καρκίνου (ενδομητρίου, μαστού, ωοθηκών, προστάτη, ήπατος, χοληδόχου κύστης, νεφρού και παχέος εντέρου)

Η παχυσαρκία αυξάνει επίσης τη θνησιμότητα. 

Μία απώλεια βάρους 5-10% μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Για τον λόγο αυτό, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ έχει θέσει ως γενικό στόχο, για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, τη μείωση του βάρους κατά 10%. συνιστά τη μείωση του βάρους κατά 10%. 

Μέχρι σήμερα η θεραπεία για θέματα παχυσαρκίας περιλαμβάνει συμβατικές θεραπείες, όπως:

  • Διατροφή, 
  • Άσκηση, 
  • Τροποποίηση των καθημερινών συνηθειών του ανθρώπου,
  • Φάρμακα και χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. 

Η ζήτηση του κόσμου για μία ασφαλή θεραπεία κατά της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί μέσα στα χρόνια. Η αναζήτηση αυτή έχει στρέψει το κοινό ενδιαφέρον προς τους εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης, συμπεριλαμβανομένου και του βελονισμού. 

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η θεραπεία με βελονισμό έχει ευεργετικά αποτελέσματα:

  • Στις πεπτιδικές ορμόνες που σχετίζονται με την παχυσαρκία (λεπτίνη και γκρελίνη), 
  • Στην αντίσταση στην ινσουλίνη, 
  • Στον μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων, 
  • Στα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης,
  • Στη μείωση της όρεξης

Η Οπτική του Δυτικού Κόσμου για την Παχυσαρκία

Ως παχυσαρκία θεωρείται η συσσώρευση υπερβολικού λίπους στο σώμα και στους ιστούς.  Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν στην παχυσαρκία και το πλεονάζον βάρος, όπως η γενετική και το περιβάλλον στο οποίο έχει γεννηθεί και ζει ένας άνθρωπος. 

Βασικοί λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στην Αύξηση του Βάρους

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένα γονίδια μπορεί να κάνουν έναν άνθρωπο πιο ευαίσθητο στην παχυσαρκία. Επιπρόσθετα, μελέτες αποδεικνύουν ότι οι κληρονομικοί παράγοντες ευθύνονται για το 50-70% των αλλαγών στο βάρος μας. Τα γονίδια μπορούν επίσης να συμβάλουν στην αποθήκευση του λίπους και στις στον ρυθμό λειτουργίας του μεταβολισμού.

Το περιβάλλον είναι επίσης μια άλλη σημαντική αιτία που οδηγεί στην παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περιβαλλοντικές αλλαγές όπως η μετακόμιση σε μια νέα χώρα ή πόλη μπορούν να οδηγήσουν σε διαφορετικές διατροφικές συνήθειες, που με τη σειρά τους έχουν οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας έγκειται στο γεγονός ότι οι διατροφικές συνήθειες έχουν αλλάξει και έχει σημειωθεί αύξηση της πρόσληψης θερμίδων. Αντιθέτως, οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν περιλαμβάνουν την αντίστοιχη άσκηση που θα οδηγήσει σε καύση των θερμίδων που καταναλώνει καθημερινά ο μέσος άνθρωπος. Η ανισορροπία αυτή ανάμεσα σε πρόσληψη και κατανάλωση θερμίδων οδηγεί τελικά στην υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα.

Η σύγχρονη καθημερινότητα βέβαια να περιλαμβάνει πολλούς άλλους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, όπως η εργασία, το άγχος και άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το εργασιακό άγχος μπορεί να συμβάλει στην παχυσαρκία και την αύξηση του βάρους. Ένας άλλος παράγοντας που μας επηρεάζει είναι η νοητική κατάσταση και η στάση μας απέναντι στη ζωή. Κάθε άτομο μπορεί να έχει διαφορετικά προβλήματα στην καθημερινότητά του που μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία του. Όταν ένα άτομο έχει κατάθλιψη ή άλλους τύπους συναισθηματικών διαταραχών μπορεί να υπάρχει μια τάση να τρώει περισσότερο και κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία. 

Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην υγεία

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι μία από τις σημαντικότερες ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Το υπερβολικό λίπος στο σώμα μπορεί να ασκήσει υπερβολική πίεση στην καρδιά, γιατί την αναγκάζει να αντλεί περισσότερο αίμα προκαλώντας διόγκωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καρδιακή ανεπάρκεια.

Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να επηρεάσει τον πνεύμονα προκαλώντας απόφραξη και δυσκολίες στην αναπνοή που οδηγούν σε πνευμονικές επιπλοκές. 

Μία άλλη σημαντική επιπλοκή είναι ο διαβήτης, που η πιθανότητες εμφάνισής του σε υπέρβαρα άτομα είναι κατά τρεις φορές μεγαλύτερη. Η αύξηση του λίπους αλλάζει την ενδοκρινική λειτουργία, προκαλεί αύξηση της γλυκόζης και αντίσταση στην ινσουλίνη. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. 

Τέλος, η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε παθήσεις όπως η ασθένεια της χοληδόχου κύστης, οστεοαρθρίτιδα, προβλήματα προστάτη και αναπνευστικές δυσκολίες.

Προτεινόμενες θεραπείες

Τα προγράμματα απώλειας βάρους που προτείνει η προσέγγιση του δυτικού κόσμου μπορεί να κυμαίνονται από μεμονωμένες προσαρμοσμένες ασκήσεις και σχέδια διατροφής έως ιατρικές παρεμβάσεις όπως χειρουργικές επεμβάσεις και φάρμακα απώλειας βάρους.

Μέσα στα χρόνια οι ερευνητές έχουν καταλήξει σε ορισμένες βασικές αρχές για τη διαχείριση του βάρους. Για να είναι επιτυχής η διαχείριση του βάρους και η θεραπεία παχυσαρκίας, χρειάζεται η αλλαγή του τρόπου ζωής.

Οι αλλαγές στη συμπεριφορά μας απέναντι στο φαγητό και η  σωματική άσκηση είναι οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στη θεραπεία της παχυσαρκίας και της απώλειας του απαραίτητου λίπους.

Ο κύριος στόχος της δυτικής θεραπείας για την παχυσαρκία είναι η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων και η σωματική άσκηση. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει χειρουργική επέμβαση ή να δοθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή. 

Εκτός από τη δυτική παρέμβαση, τα τελευταία χρόνια η συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στον έλεγχο του βάρους. Πολλά άτομα αναζητούν διαφορετικές οπτικές στην απώλεια βάρους, στην προσπάθειά τους να επιτύχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και να απαλλαγούν από αυτή την πρόκληση εφ’ όρου ζωής.

Infographic vector created by pch.vector – www.freepik.com

Η οπτική της Κινέζικης Ιατρικής για την Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην κινεζική ιατρική στο σύγγραμμα “Internal Classic of Medicine” του Κίτρινου Αυτοκράτορα: «Όταν αντιμετωπίζετε συμπτώματα συχνής εξάντλησης, ξαφνική συγκοπή, ημιπληγία, ατροφία ή καταστάσεις ταχείας αναπνοής που εμφανίζονται σε παχύσαρκους ασθενείς, αναγνωρίζουν ότι αυτά οφείλονται συνήθως στην υπερβολική κατανάλωση πλούσιων τροφίμων.»

Ποιοί είναι οι λόγοι που οδηγούν στην Παχυσαρκία, σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική;

Η αιτιολογία και η παθογένεια της παχυσαρκίας, σύμφωνα με την κινεζική ιατρική έχει τέσσερις βασικούς παράγοντες:

  • Ανεπαρκής λειτουργία του chi, που είναι η ζωτική μας ενέργεια
  • Ακατάλληλη διατροφή
  • Λοιποί σωματικοί παράγοντες, που μπορεί να επηρεάζουν κάθε άνθρωπο ξεχωριστά
  • Το τελικό αποτέλεσμα είναι η βλάβη στη σπλήνα, ένα όργανο του σώματος υπεύθυνο για τη μεταφορά και τον μετασχηματισμό. Η δυσλειτουργία στη σπλήνα οδηγεί στη συσσώρευση υγρασίας, η οποία με τη σειρά της προκαλεί αύξηση του βάρους

Όταν ένα άτομο καταναλώνει τροφές πλούσιες σε λιπαρά σε υπερβολικό βαθμό, μπορεί επίσης να τραυματίσει όχι μόνο τη σπλήνα, αλλά και το στομάχι. Η έλλειψη σωματικής άσκησης μπορεί να προκαλέσει την κακή κυκλοφορία μέσα στο σώμα. Το chi και το αίμα δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στο σώμα και αυτό προκαλεί μία στασιμότητα. Η στασιμότητα αυτή θα οδηγήσει στη δημιουργία υπερβάλλοντος λίπους, επομένως και σε περιττά κιλά στο σώμα. 

Σε όλα αυτά, όπως αναφέραμε πιο πάνω, σημαντικό παράγοντα παίζουν οι λοιποί σωματκοί παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα όχι μόνο από τους γονείς, αλλά και από προηγούμενες γενιές.

Η συμβολή του βελονισμού στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Σύμφωνα με τη δυτική ιατρική, η αποτελεσματικότητα του βελονισμού πιθανόν να βρίσκεται στην ικανότητα διέγερσης του νευρικού συστήματος, το οποίο απελευθερώνει χημικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές, στη συνέχεια, που με τη σειρά τους μπορούν να αποδεσμεύουν τους κατάλληλους νευροδιαβιβαστές ή τις ορμόνες που θα παράγουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

Αυτή η θεωρία υποστηρίζεται από τη βασική ερευνητική εργασία που έχει δείξει την επίδραση του βελονισμού στην αδρενοκορτικοτροπίνη (ACTH), την ινσουλίνη, τις θυρεοειδικές ορμόνες, την αυξητική ορμόνη, τη β-ενδορφίνη, την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και τα επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα. [Πηγή]

Πιστεύεται επίσης ότι ο βελονισμός μπορεί να λειτουργήσει σε ένα ηλεκτρομαγνητικό σύστημα βιο-πληροφοριών (AMFI 2007).

Στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική ο βελονισμός:

  • Ρυθμίζει την ισορροπία του Γιν και του Γιανγκ
  • Απομακρύνει τα μπλοκαρίσματα του chi (ζωτικής δύναμης) και του αίματος
  • Εισχωρεί στον μεσημβρινό για να αποκαταστήσει και να διατηρήσει τη φυσιολογική κατάσταση του ανθρώπινου σώματος

Το Ανθρώπινο Σώμα: Μία υπέροχη ενιαία οντότητα

Σε αντίθεση με τη δυτική αντίληψη, η ζωτική δύναμη (chi) και το αίμα είναι οι θεμελιώδεις ουσίες που διατηρούν τις ζωτικές δραστηριότητες του ανθρώπινου σώματος. Το σύνολο των μεσημβρινών είναι το δίκτυο διανομής τους, που συνδέει τις διαφορετικές περιοχές του σώματος μεταξύ τους και καθιστά το σώμα ένα ολιστικό όργανο που λειτουργεί ως μία ενιαία οντότητα. 

Τα μονοπάτια του σώματος αποτελούν έναν ολοκληρωμένο και περίπλοκο χάρτη που παρέχει ζωτική ενέργεια σε κάθε μέρος του. Τα σημεία συσσώρευσης είναι οι συγκεκριμένες τοποθεσίες, μέσω των οποίων μεταφέρεται το chi των εσωτερικών οργάνων και των μεσημβρινών στην επιφάνεια του σώματος. 

Κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: 

  • Τα σημεία των δεκατεσσάρων μεσημβρινών
  • Τα έκτακτα σημεία και 
  • Τα σημεία Ashi

Τα σημεία επαφής των μεσημβρινών δεν πρέπει να θεωρούνται μόνο επιφανειακά, αλλά ως ειδικοί ιστότοποι που συνδέονται μεταξύ τους και μέσω των οποίων επικοινωνούν οι εσωτερικοί ιστοί και τα όργανα (Li 1999). 

Η αποκατάσταση και διατήρηση της εσωτερικής ισορροπίας του σώματος με τη βοήθεια του βελονισμού επιτυγχάνεται με την κατάλληλη διαδικασία και τις οδηγίες αυτής της αρχαίας τεχνικής.

Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική δε μειώνει άμεσα το υπερβολικό βάρος, αλλά λειτουργεί μέσα από μια ολιστική ιδέα για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αλλαγών του σώματος που μπορεί να έχουν οδηγήσει στο υπερβολικό βάρος και το λίπος. 

Σύμφωνα με ανατολική προσέγγιση για το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία, οι βασικές αρχές για τη θεραπεία απώλειας βάρους είναι οι:

  • Εξάλειψη των φλεγμονών του σώματος
  • Απορρόφηση της περιττής υγρασίας 
  • Ενίσχυση της σπλήνας
  • Αναπλήρωση του chi. 

Μόλις αποκατασταθεί η ισορροπία του σώματος, ο μεταβολισμός του ανθρώπου είναι σε θέση να επεξεργαστεί σωστά την τροφή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι φλεγμονές και η περιττή υγρασία στο σώμα να υποχωρήσουν. Το υπερβολικό βάρος αποχωρεί και δεν αποτελεί πρόβλημα.

Πως λειτουργεί η θεραπεία του βελονισμού στην καταπολέμηση του περιττού βάρους

Τα σημεία βελονισμού είναι συγκεκριμένα και σχετικά παρόμοια για κάθε ανθρώπινο σώμα. 

  • Τα κύρια σημεία που χρησιμοποιούνται είναι τα ST 34, SP4, ST 40 και ST 36. 
  • Τα σημεία συμπλήρωσης που χρησιμοποιούνται για τη σπλήνα και την ανεπάρκεια του yang στο νεφρό είναι τα Ren 4, KD 3.
  • Για την αποκατάσταση της στασιμότητας του chi και του αίματος χρησιμοποιούνται τα SJ 4, SP 10.
  • Τέλος, για τη θερμότητα των φλεγμονών χρησιμοποιούνται τα SJ 6, LI 11. 

Ο βελονισμός σε αυτά τα σημεία μπορεί να συνδυαστεί και με διαδερμική διέγερση ηλεκτρικού του νεύρου («TENS») που περιλαμβάνει την εφαρμογή ηλεκτροδίων στην επιφάνεια του δέρματος που μεταδίδουν ένα ήπιο ρεύμα στο σημείο αναφοράς. 

Επιπρόσθετα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα σημεία του ημιμόνιμου βελονισμού, τα οποία βρίσκονται στο αυτί του ανθρώπου και περιλαμβάνουν τα σημεία «Πείνας» και «Στομάχου» (για κορεσμό και πληρότητα) και «Shenmen» (για καταστολή και αναλγησία).

Το εξωτερικό αυτί (ωτός) περιλαμβάνει πολλά νεύρα, τα οποία πιστεύεται ότι αλληλεπιδρούν με τα κρανιακά νεύρα και τα πεπτικό σύστημα, καθώς μοιράζονται μια κοινή πορεία προς τον εγκέφαλο. Έτσι, εικάζεται ότι η διέγερση του αυχενικού νεύρου προκαλεί παρεμβολές στα σήματα όρεξης που αποστέλλονται από τον γαστρεντερικό σωλήνα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η διέγερση των περιοχών του αυτιού – που σχετίζονται με τον κοιλιακό υποθάλαμο – επηρεάζουν το κέντρο κορεσμού και οδηγούν στη μείωση της όρεξης. Έτσι, οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα αναφορικά με την απώλεια βάρους.

Ο Παράγοντας Διάθεση

Πόσες φορές δεν έχουμε συναντήσει το άγχος, τη συναισθηματική φόρτιση και την ψυχολογία ως βασικούς παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση του σωματικού βάρους; Ο όρος “συναισθηματική πείνα” είναι ένας από τους δημοφιλείς της σημερινής εποχής.

Ο βελονισμός, αυξάνοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης, έχει άμεση επίδραση στη βελτίωση της διάθεσης και κατ επέκταση στην απώλεια βάρους. Μέσα από την εργασία με τους νευροδιαβιβαστές 44, 45 και 46, μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, η οποία, με τη σειρά της, οδηγεί στη βελτιωμένη ρύθμιση της πρόσληψης τροφής. 

Επιπρόσθετα, ο βελονισμός μπορεί να περιορίσει την όρεξη μέσα από τη μείωση του στρες και την κατάθλιψη καθώς και άλλους παράγοντες που επηρεάζονται θετικά από την παραγωγή ενδορφίνης στον οργανισμό. 

Συνοψίζοντας

Η παχυσαρκία και η συσσώρευση περιττού λίπους είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων στη ζωή του ανθρώπου. Οι καθημερινές επιλογές του ατόμου στη διατροφή και την άσκησή του, σε συνδυασμό με τους ψυχολογικούς και λοιπούς γονιδιακούς παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση του σωματικού μας βάρους.

Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, μέσα από μία ολιστική προσέγγιση, λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες που μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία ενός σώματος. Η παχυσαρκία είναι το αποτέλεσμα. Ανακαλύπτοντας τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση μπορούμε να αποκαταστήσουμε την υγεία του σώματός μας συνολικά και μέσα από αυτό να οδηγηθούμε και στην απώλεια των περιττών κιλών που μας ταλαιπωρούν.

Με αυτόν τον τρόπο οδηγούμαστε σε μόνιμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που διαρκούν. Το κυριότερο είναι ότι σταματάμε να λειτουργούμε μέσα από μία κατάσταση μάχης, όπου βλέπουμε το σώμα ως εχθρό και παλεύουμε μαζί του με μοναδικό δείκτη τον αριθμό που θα δείξει η ζυγαριά.

Ο στόχος είναι να λειτουργήσουμε σε συμμαχία με το σώμα, επιτρέποντάς του να μας δείξει τον δρόμο προς τη βιολογική και ψυχολογική μας ισορροπία. Στη συνέχεια, η απώλεια των κιλών και η επίτευξη του ιδανικού βάρους είναι ένα αποτέλεσμα που έρχεται φυσικά και χωρίς ταλαιπωρία. 

Ο βελονισμός αποτελεί βασικό εργαλείο αυτής της προσέγγισης. Δουλεύοντας με τη ζωτική ενέργεια και τα σημεία του σώματος όπου αυτή έχει μπλοκαριστεί βοηθά στην ενεργειακή μας αποκατάσταση. Έτσι, δημιουργείται το κατάλληλο περιβάλλον μέσα στο οποίο το αίμα ρέει αβίαστα και εξαλείφονται πιθανά πρηξίματα και φλεγμονές που δημιουργούν στο περιττό βάρος. 

Σε συνδυασμό με μία ολιστική προσέγγιση, που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του σώματός μας, ο βελονισμός μπορεί να γίνει το κατάλληλο στήριγμα σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια αποκατάστασης της υγείας του σώματος. 

Μπορείτε να κλείσετε σήμερα το ραντεβού σας και να επωφεληθείτε από τα άμεσα αποτελέσματα του βελονισμού στην αποκατάσταση της ισορροπίας του σώματος και την απώλεια των περιττών κιλών.

Πέτσογλου Κωνσταντινιά,

Ιατρός- Ιατροδικαστής

Ολιστική Ιατρική-Βελονισμός

Βιβλιογραφία: